Ärtskott till påsk

Odla ärtskott

Jag har fått veta ett extra enkelt sätt att grodda ärtor på. Enkelt, väldigt näringsgivande för ens kropp, snyggt på talkriken och mycket gott! De smakar som ärtskidor.

Om du odlar dessa nu, har du ärtskott under påskdagarna.

Gör så här:

Gör några små hål i en plastbehållare. Ställ den i en lite större behållare.

Fyll den övre behållaren med jord (vilken jord som helst går bra).


Häll ekologiska, ej blötlagda, råa ärtor tätt, tätt, på jordytan och tryck eventuellt ned dem lite lätt. Låt helst inte ärtorna ligga på varandra, men gärna väldigt tätt.

Dränk hela jorden inklusive ärtorna med vatten. Häll sedan bort det som har samlats i den undre behållaren.

Gör några hål i en plastfolie eller annan plast och lägg det över odlingen. Ställ den i ett fönster.

När det har börjat att gro och växa, kan du ta bort plasten om du vill.

Du behöver bara vattna dem en gång per vecka. Håll koll på att det inte börjar bilda mögel. I så fall lyfter du bort just den jorden/de enskilda ärtorna.

Efter en eller två veckor, när skotten är ungefär 10 cm högs, kan du nypa av ärtskott och äta. Låt dem inte växa sig alltför höga. Då är de inte lika goda.

Nyper/klipper du av dem en omgång och låter ärtorna ligga kvar och kanske vattnar dem igen, om det behövs, växer de upp en andra gång. Du får alltså två skördar.

Sedan kan du slänga ärtorna och jorden i komposten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *