Jag bakar inte ofta nu för tiden. Det är svårt att hinna med det. Men när jag liks gör det, tycker jag att det är trevligt att baka, härligt att knåda och gott att äta av degen.
Industribakat fikabröd innehåller ofta mindre hälsosamma ingredienser än hembakat.
Jag köper alltid smör istället för margarin nu för tiden, eftersom smör är äkta vara, till skillnad från margarin och därför troligen bättre för ens hälsa. Dessutom blir bakverken godare!
Ett tips, om det är svårt att hinna eller orka baka, är att göra kakdegen en dag och att forma och grädda kakorna dagen efter. Man kan även frysa ned deg.
Här är ett recept på schackrutor, som jag har blivit ombedd att baka och skänka till byns midsommarfirande på fotbollsplan. Där brukar det vara försäljning av många olika sorters hembakat fikabröd och många personer i byn som då har bidragit.










Grädda och låt sedan svalna på plåten eller på en tallrik.
För att ta tillvara på värmen från ugnen, kan man göra som min mamma; låta ugnsluckan stå på glänt medan ugnen kallnar, så att lite extra värme ska komma ut i rummet.