Detta år är det tydligen ett sånt där ”en gång på 10 år”-år då det är extremt hög honungsproduktion hos bin. Jag, som är helt nybörjare, har i och med det inte fått lära mig i lugn takt, utan istället inte riktigt hunnit med i binas arbetsfart. Dessutom har livet varit extra körigt, vilket man ju inte alltid kan räkna ut att det ska bli.
Det är ingen fara för bina, men jag hade fått mer honung detta år som erfaren än som nybörjare. Det första året som biodlare är lite som ett läro-år, säger min coach inom detta. Eller tja…; inte bara LITE som ett läroår, förresten…
Vi hade för lite vax till mellanväggar.
Jag tänkte köpa hos biföretaget 2 timmars bilresa bort, när jag ändå skulle dit i ett annat ärende, men han hade slut på vax. Jag skulle ha skyndat mig att beställa det via nätet förstås, men det tog ett tag för mig att göra det. Jag löste det hyffsat genom att smälta fast endast en smal remsa av vax längst upp på ramen på de flesta av de ramar som behövde tillsättas i bikuporna. De andra ramarna fick sättas i kuporna utan vax. Bin kan ju göra vax själva, men det tar sin tid och tar alltså tid från deras nektarhämtnings-jobb. Ger man dem vax i ramarna, behöver de inte lägga lika mycket av sin tid på att göra vax och kan istället lägga mer tid på honungstillverkning.
Ett tips, från mig, till alla nya biodlare är att köpa fler lådor, ramar och vax än ni tror att ni kommer att behöva. Det KAN bli ett super-bi-år och det kan även bli så att ni behöver dela på ett svärmsuget bisamhälle och i och med det behöver mer material. Jag hade köpt en tom bikupa redan innan bina levererades. Lådorna från denna extra kupa visade sig dock ganska snart behövas till de bi-bebodda samhällena.
Ett av våra tre samhällen hann få för lite plats att jobba på. Jag hann inte med deras fart. Hade hört att man skulle kolla dem endast en gång per vecka som nybörjare, men det visade sig vara för lite, åtminstone detta super-år. Okej… Jag kollade dessutom vissa gånger med drygt en veckas mellanrum, på grund av allt för mycket annat i mitt liv. Nu har jag börjat kolla igenom kuporna med max tre dagars mellanrum, eftersom min erfarne biodlar-coach, som jag köpte bina av, har gett mig det rådet – dels för att saker händer så snabbt hos bina detta år och dels i lärande syfte.
Ett av våra samhällen hade alltså för lite utrymme att jobba i. Micke och jag upptäckte flera (kanske 10-20 st) drottningsceller i det samhället. Stressande för mig (och Micke)!
Drottningscellerna var dessutom täckta; ej tomma. Och det fanns i princip inga ej täckta andra larver. Förklaringen: Det var antagligen så att drottningen inte hade haft nånstans att lägga ägg: För lite utrymme. (Vi hade lagt på en skattlåda, men bina hade inte hittat upp dit. Vi hade gjort misstaget att inte flytta upp 1-3 ramar med yngel till den lådan.) Bina trodde att drottningen var oduglig, varpå de hade tagit död på henne och börjat föda upp ny drottning.
Vi fick rådet att ta bort alla drottningsceller utom två, sätta ett galler just ovanför flustret, så att den eventuellt levande gamla drottningen (Det är ju så många bin att det inte är så lätt att se drottningen) inte ska kunna flyga ut ur bikupan; bisamhället svärma = blir jobbigt att ta rätt på. Om bisamhället vill dela på sig (svärma) och alltså flytta nån annanstans, kommer de snart tillbaka till kupan om drottningen inte flyger iväg tillsammans med dem. Utan drottning dör ju samhället ut. Därav gallret vid flustret (entrén till kupan).
De nya drottningarna ”slåss” och kvar blir den starkaste av dem, som sedan ska paras av drönar-bina. Parningen görs utanför kupan. Både drönarna och drottningen är för stora för att kunna komma igenom det där flustergallret. Endast de nektar- och pollenhämtande bina kan komma igenom det. Det är viktigt att ta bort det där gallret när den nya drottningen är könsmogen, i annat fall blir den ju inte parad och inga nya ägg läggs.
För cirka två veckor sedan gjorde vi följande: Vi (Micke vill gärna hjälpa mig med bina, vilket är en tillgång) har skrapat bort alla drottningsceller utom 2-3 stycken, flyttat upp minst tre ramar med täckta larver och bin (och ev honung) till skattlådan så att samhället förstår att där finns mer plats att jobba på och satt dit ett galler för flustret samt antecknat i vår kalender vilken dag vi ska ta bort det. I morgon; lördag, ska vi titta till bina igen; se hur det går för dem.
Det kostar kanske mer pengar än man tror att bli biodlare. Hög startkostnad, alltså; högre än vad man oftast googlar sig fram att det brukar kosta. Jag harnyligen beställt en del från ett biföretag via nätet och nu beställt ytterligare en gång. Men man tjänar igen det efter ett antal år på honungsförsäljning. Om man nu ska tänka pengar…