Det här är en antiinflammatorisk dryck, som man kan ha i kylskåpet (Håller sig gissningsvis en vecka) och dricka någon klunk av, en eller flera gånger, per dag.
Den är en variant av ett recept, som jag hittade på matochodla.bloggspot.com . Men jag passar gärna på att få i mig fler delar än saften av citronerna och lägger till någon matsked kallpressad oliv- eller rapsolja.
Välj helst ekologiska produkter!
Här kommer receptet:
- Ca 2 cm skalad, färsk ingefära (alternativt torkad ingefära)
- 1 msk gurkmeja
- 1-2 citroner (allt utom gult skal och kärnor)
- 1 msk honung
- 2 dl vatten (eller mer, beroende på tycke och smak)
- 2 -4 msk kallpressad extra jungfru oliv- eller rapsolja (finns att köpa på Coop och Ica och dylika matbutiker)
Mixa allt i en blender eller liknande. Drick lite genast och förvara resten i kylen!
Oljan lägger jag till i drycken av flera orsaker:
Många vitaminer är fettlösliga. (Kroppen behöver alltså fett för att kunna ta tillvara dem ordentligt.)
Jag tänker mig att oljan gör drycken lite skonsammare för min magsäck och tarmar.
Våra kroppar behöver fett (dock inte skadliga sorter). Vår hjärna består av 60-70 % fett och behöver ett intag av fett för att fungera optimalt (men en bra balans mellan omega 3 och omega 6. Många av oss i Sverige verkar få i oss mer omega 6 än omega 3, vilket verkar vara skadligt. Omega 3 finns bland annat i olivolja och i fet fisk.)
Om du vill kan du strö på lite kanel innan du dricker ett glas av denna ”shot”. Även kanel är mycket bra för hälsan.
Om man har lust, tid och ork (vilket jag själv har ibland och ibland inte) kan man frysa in citronskalet, istället för att slänga det. I skalet finns väldigt hälsostöttande ämnen, som man väl kan använda i vissa andra recept. (Ge mig gärna tips på något sådant, om du har!)
Kram från Marita!
💖
❤️