Under våren är bisamhällena små. Många bin dör under höst och vinter. Men under våren och sommaren föds snabbt allt fler bin i samhället (även om en hel del av dem dör även under sommartiden). Ja, de kan snabbt bli större och det plötsligt bli mycket mer honung insamlat, så det gäller att hålla koll på när man behöver ge dem en till låda eller göra någon annan åtgärd för dem. Mestadels bör man dock lämna dem i fred.
Micke och jag försökte förstå vad vi såg på bisamhällenas ramar när vi gick igenom dessa under förra helgen. Det var verkligen inte lätt för oss att lista ut vad som fanns i de vaxtäckta cellerna: honung eller larver? Vi vände och vred, blåste bort några bin från ramen och bollade tankar samt googlade både innan och efteråt. Ändå var det svårt.. (Bina täcker inte över de cellerna som de har lagt pollen i, men däremot täcker de både honungs- och larvceller med vax. En del nektar- eller larvceller har de inte hunnit täcka än, men de som ÄR täckta; hur ska man kunna veta vad som finns däri?) Skulle vi ställa dit en låda till på samhället; behövde de större utrymme? Och behövde de extramat?
När jag, två dagar senare, körde till Piteå för att hämta fler lådor, förklarade biodlaren där att många har svårt att se skillnaden på täckta honungs- och larvceller, särskilt som nybörjare, men att man lättare ser skillnaden om man jämför deras utseende med varann: Om man ser dem bredvid varandra, ser man alltså lättare skillnaden. Vax som täcker larvceller har tydligare hexagonformer än vad vax som täcker honumgsceller har.
Man kan även jämföra vikten på ramarna. Honung är mycket tyngre än larver. En ram kan dock i och för sig innehålla både honung och larver…
VARFÖR behöver man veta att det inte är nästan enbart honung eller nästan bara larver i ramarna? Jo, för att veta att där finns en drottning som verkligen befruktas och lägger ägg och alltså inte behöver bytas ut mot en ny (vilket bina kan fixa själva, eller så behöver man/vill man köpa en ny drottning att sätta dit).
Man vill även veta om bina har tillräckligt med mat; att det finns vinterfoder (sockerlösning) kvar från vintern eller att det finns tillräckligt mycket blommor (alltså mat) därute och tillräckligt friska och arbetssamma bin som hämtar in denna mat (nektar, som de gör till honung). (De samlar ju även in pollen som de matar sina larverna med. Även det är förstås viktigt att de gör).
Om där inte verkar finnas tillräckligt med mat, behöver man sätta dit en ram med honung eller sockerlösning, som man har sparat sedan senhöstens invintring. Man kan även ställa en särskild hink med sockerlösning på bikupan, som bina då kan hämta ur själva och äta).
Micke och jag bestämde oss till slut för att sätta dit en låda till på de två största av våra tre bisamhällen, med vaxramar i, som bina kan bygga vaxceller på och – för säkerhets skull – även en foderram per samhälle (en ram med vaxtäckt sockerlösning, som vi hade fått av han som jag köpte bina av.
Biodlaren i Piteå tipsade om att göra någon slags markering på ovan-kanten på ramarna med gammal sockerlösning eller sparad honung från i höstas, så att man inte råkar slunga även de ramarna när man slungar ut honung. Jag gjorde ett kryss på dem med en häftpistol.
Om några dagar ska vi kolla igenom bisamhällena igen, för att se hur det har gått för dem sedan sist och då kanske sätta dit en andra låda med ramar i även på det minsta samhället.
Det är inte bra att göra bikupan större (sätta dit fler lådor) innan det verkligen behövs eftersom det då dels kan bli för kallt för bina och dels bygger de då inte färdigt hela ramarna i den nedersta (första) lådan innan de börjar jobba på ramarna längre upp. Och man vill ju ha fulla ramar när man senare ska slunga ut honung ur dem.
Man bör inte heller vänta för länge med att göra binas bistad större, eftersom de då riskerar att svärma (dela på sig).
Tja, det var det nya som har hänt när det gäller bina. Hoppas att just Du har det gott! Gå ut i naturen och iaktta ett bi eller en fjäril eller någonting annat på nära håll en lång stund.